Over ons
Natuurbegraafplaats Op Aust ligt aan de rand van het dorp De Lutte in het oosten van Overijssel. De natuurbegraafplaats is onderdeel van een 18 hectare groot natuurgebied en heeft een oppervlakte van circa 12 hectare. In eerste instantie zal een gebied van 4,5 hectare gereed worden gemaakt voor natuurbegraven. De naam Aust wordt gezien als dialect voor Aves, Oves of Avest en is van oorsprong een buurtschap. In de laatste ijstijd is het landschap ontstaan door wind en landijs. Deze sporen zijn nu nog goed terug te vinden in met grove dennen beplante zandkoppen en de invloed van de Dinkel die de bestaande buitenbocht diep heeft uitgesneden.
De Familie Zanderink
De familie Zanderink (Frans en Leonie met hun kinderen Geert, Huub en Marlie) is de 6e en 7e generatie Zanderink die boert op de gronden aan de Austweg in De Lutte. Naast de landbouwgronden beschikt de familie over een bosperceel van 18 hectare. Het betreffende stuk bos is van oudsher altijd van de familie geweest, maar heeft tot nu toe vooral een productiefunctie gehad.
Dit natuurgebied kwam al in 1853 in handen van de familie Zanderink. Het was een stuifvlakte van zand en stuifduinen. Destijds werd het gebied ingeplant met naaldbomen. In de eerste decennia van de vorige eeuw was er een actief stimuleringsbeleid van de Nederlandse overheid om de zelfvoorzienende houtproductie te stimuleren. Men voorzag veel hout te moeten gebruiken als stuthout voor de mijnschachten in Limburg. Een bijkomend voordeel: naaldhout heeft de eigenschap dat het gaat kraken als het onder spanning komt te staan. Dit waarschuwt de mijnwerkers diep onder de grond voor het instorten van de schachten. Voordat de grootschalige aanplant geschikt was voor gebruik gingen de mijnen dicht. Het is niet gemakkelijk een ’boomgeneratie’ vooruit te kijken.
Graf- en urnenveld
In De Lutte is het grootste grafveld ‘De Aust’ van Overijssel gevonden met een geschatte grootte van 100m2. Er zijn resten van bijna 10 rechthoekeige graven van elk 4 bij 7 meter gevonden en ruim 30 urnen. Dit is heel zeldzaam, want rechthoekige graven komen in andere grafvelden in Nederland niet voor. Het grafveld dateert van de late ijstijd tot de vroege bronstijd, ongeveer 500 voor Christus.
De Dinkel
De Dinkel is een unieke, grensoverschrijdende rivier en is belangrijk voor de afvoer van water uit Nederland én Duitsland. Deze rivier kronkelt zo’n 46 kilometer door het oosten van Twente en de oorsprong ligt net over de grens van Duitsland. Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die zo’n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Vooral in het zuidelijke deel kronkelt (meandert) het water door het landschap en langs de natuurbegraafplaats.
Natuurbeheer
Met de komst van de natuurbegraafplaats is er meer ruimte om het natuurgebied intensiever te beheren. De opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van de natuur in het gebied. Ook wordt een deel van de opbrengsten gereserveerd voor toekomstig natuurbeheer. De natuur- en beleefwaarden in het gebied worden versterkt door een dynamisch, levendig bos te maken waarbij er variatie is in boomsoorten, heesters, kruidige bodemvegetatie afgewisseld met watergangen. Daarmee stellen we de toekomst van het bos veilig en waarborgen we dat deze bijzondere plek behouden blijft. Als nabestaande kunt u hier altijd terugkeren om herinneringen op te halen.
Natuurbegraafplaats in Overijssel
Lees op deze pagina meer over de natuurbegraafplaats in Overijssel. Een impressie met foto’s van Natuurbegraafplaats Op Aust is hier te zien. En de plattegrond is hier te bekijken. Maar een rondleiding of bezoek kan natuurlijk ook. Natuurbegraafplaats Op Aust ligt bij De Lutte in Overijssel. Tussen Oldenzaal, Losser en Denekamp.